Lisa Rekencluster: extra rekenkracht voor onderzoek

Loop je bij je onderzoek tegen de grenzen van je eigen systeem aan? Met het Lisa Rekencluster schaal je eenvoudig op naar een hoger niveau. Het Lisa Rekencluster combineert rekenkracht met gebruiksgemak. Het is al ingericht met een scala aan softwarepakketten, zodat je meteen aan de slag kunt.

Kabels uit supercomputer

Lisa Rekencluster niet meer beschikbaar

Het Lisa Rekencluster is per 1 juli 2023 overgegaan in een rekencluster op Snellius. Daarmee is het aanvragen van rekentijd op Lisa niet meer mogelijk. Ter vervanging kun je gebruikmaken van rekentijd op Snellius.



Aanvragen van deze service gaat via onze helpdesk servicedesk portal, per telefoon op +31 20 800 14 00 of e-mail via servicedesk@surf.nl of maak een afspraak met een van onze adviseurs.

Let op! Onderstaande productinformatie is niet actueel. We werken aan een update.   

Het Lisa Rekencluster biedt extra rekenkracht

Het Lisa Rekencluster is een centraal beheerd Linux-cluster, dat bij uitstek geschikt is voor grootschalige berekeningen. Je kunt je een clustercomputer voorstellen als een verzameling van gewone computers (ook wel nodes genoemd), die met elkaar zijn verbonden via netwerkkabels. Elke node heeft zijn eigen processor, geheugen en schijfruimte. Daarnaast hebben ze over het algemeen toegang tot een gedeeld bestandssysteem.

Op een clustercomputer kun je honderden computertaken tegelijkertijd uitvoeren. Lisa omvat een uitgebreide verzameling hulpmiddelen en compilers. Geavanceerde software zoals R statistics en MATLAB is al geïnstalleerd op het Lisa Rekencluster. Lisa is verder uitgerust met diverse softwarebibliotheken, zoals de Math Kernel Library (MKL) van Intel. We passen onze diensten voortdurend aan de behoeften van de gebruikersgemeenschap aan. Zo beschikt het Lisa Rekencluster over accelerators (zeer snelle processors) en high memory nodes (voor gebruikers die extra geheugen nodig hebben).

Praktijkvoorbeelden Lisa Rekencluster

Veel onderzoeksprojecten lopen tegen hun grenzen aan als het gaat om de hoeveelheid te verwerken data en de benodigde rekenkracht. Dat geldt voor onderzoekers bij universiteiten en academische ziekenhuizen, maar ook bedrijven die onderzoek doen waarbij veel rekenkracht nodig is.

Voor zulke projecten biedt de kracht van Lisa Rekencluster de oplossing. Hieronder zie je een aantal voorbeelden van onderzoeksprojecten waarbij de capaciteit van Lisa succesvol is ingezet:

Maatwerk

We zorgen ervoor dat het Lisa Rekencluster aan je wensen voldoet. Heb je specifieke eisen waarin het Lisa Rekencluster (nog) niet voorziet? Dan maken we het systeem op maat voor je. Het Lisa Rekencluster biedt standaard 200 GB opslagruimte in je persoonlijke directory. Is dat niet voldoende? Dan breiden we op verzoek de opslagruimte en eventuele bijbehorende back-up voor je uit.

Een eigen werkomgeving

Als aanvullende dienst kun je gebruik maken van een workspace. Dat is je eigen werkomgeving bij het Lisa Rekencluster. Hiermee krijg je bijvoorbeeld extra opslag of kun je applicaties gebruiken met een interactieve interface. Zo kun je je berekeningen vanuit de workspace opschalen naar het Lisa Rekencluster als je meer rekenkracht nodig hebt.

Ondersteuning en helpdesk

Heb je ondersteuning nodig? Je kunt altijd een beroep doen op onze expertise. We helpen je bijvoorbeeld je eigen software of algoritme te draaien. Ons team installeert ook speciale softwarepakketten voor je. Ze helpen je bovendien je software te parallelliseren, zodat die geschikt is om parallel te draaien op meerdere nodes of cores. Kortom, we helpen je het Lisa Rekencluster optimaal te gebruiken. Daarnaast kun je online handleidingen raadplegen met onder andere suggesties voor een betere performance. Of volg een van onze trainingen.

Heb je vragen of problemen? Je kunt onze helpdesk bereiken via de servicedesk portal, per telefoon op +31 20 800 14 00 of e-mail via helpdesk@surf.nl. Of maak een afspraak met een van onze adviseurs. De helpdesk is bereikbaar tijdens kantooruren (9.00 - 17.00 uur).

Wil je specifiek advies over het optimaliseren van je code voor een betere performance? Dan kun je terecht bij onze consultancydienst.

Meer informatie 

Meer (technische) informatie over het gebruik van het Lisa Rekencluster, technische specificaties en de beschikbare software vind je bij de gebruikersinformatie van het systeem Lisa.

Aanvullende diensten

Onderzoeksdata opslaan

Wil je je data veilig en langdurig opslaan? Maak dan gebruik van onze Data Archive-dienst. 

Visualisatie: resultaten direct inzichtelijk

Wil je inzicht krijgen in grote hoeveelheden data door ze visueel weer te geven? Maak dan gebruik van onze visualisatietechnieken en –ondersteuning

Consultancy

Onze adviseurs geven je graag advies over het verbeteren van je performance op Lisa. Zij kunnen je bijvoorbeeld helpen met het optimaliseren van je applicaties en het parallelliseren van je software voor een snellere verwerking. Afhankelijk van de omvang en de complexiteit van je vraag kunnen onze consultants je een voorstel op maat doen.

Applicatieondersteuning

Applicatieondersteuning voor als je Snellius of Lisa gebruikt, blijkt heel nuttig bij het optimaliseren en parallelliseren van je toepassingen. Door de prestaties te verbeteren doe je meer wetenschap met dezelfde hoeveelheid core-uren. 

ISO 27001-certificering

Afnemers van onze data- en rekendiensten moeten erop kunnen vertrouwen dat onderzoeksdata en andere vertrouwelijke informatie die bij SURF worden bewaard en verwerkt in veilige handen zijn. SURF is ISO 27001-gecertificeerd. Dit betekent dat we voldoen aan de hoge eisen van deze internationale standaard op het gebied van informatiebeveiliging.